28 Ağustos 2016 Pazar

Android Telefon Kullanırken Sık Karşılaşılan Sorunlar


            Android ve Iphone telefonların kısa bir kıyasını içeren “IOS vs Android Felsefesi” yazımda özetle bilgiler vermiştim. Bu yazımda android cihaz kullanırken karşılaşabilecek sorunlara kısaca değineceğim.
            Android tabanlı telefon kullanırken karşılaşılabilecek sorunlar:
  • Güncelleme Sorunu: Bana göre android telefonların en büyük sorunu güncelleme sorunudur. Bu sorunu açıklamadan önce telefonların güncelleme alması neden önemlidir, açıklayalım. Akıllı telefonlar tıpkı bilgisayarlar gibi donanım ve yazılım olmak üzere iki boyutludur. Donanımların kaliteli olması yeterli değildir. Aynı zamanda donanım ile birlikte kullanılan yazılımların aynı oranda başarılı olması gereklidir. Güncellemeler donanımların daha verimli ve etkili kullanılmasını sağlamak ve sürekli güncellenen uygulamaların telefonunuzla uyumlu olması için gereklidir. Android sürüm güncellemeleri aynı zamanda güvenlik açısından da çok önemlidir. Beyaz şapkalı bilgisayar korsanlarının (white hat hacker) ortaya çıkardığı güvenlik açıklarının kapatılması sürüm güncellemeleri ile mümkün olmaktadır. Fakat piyasada bulunan çeşitli marka android tabanlı telefonlar maalesef güncelleme konusunda çok da başarılı olamamaktadır. Güncellemeleri zamanında vermekte başarılı olamamaktadırlar. Örneğin Samsung amiral gemisi telefonlarına bile zamanında gerekli güncellemeleri verememiştir. Ayrıca Galaxy S3 gibi dünya genelinde 55 milyondan fazla satmış cihazının güncellemelerini Android 4.3 sürümünde kesmiştir. Samsung, Galaxy Note 2 gibi phaplet sekmentine öncülük eden ve hala gözde olan cihazının güncellemelerini Android 4.4.2 sürümünde kaderine terk etmiştir.   Bu sadece örneklerden iki tanesi, durum diğer markalarda da maalesef aynı…
  • Şarj sorunu: bu sorunu detaylı olarak bu yazıda okuyabilirsiniz. “Telefonum Şarj Almıyor veya Telefonu Bilgisayar Görmüyor
  • Telefonun yavaş çalışması, ısınması, donması: Telefonda kullanılan uygulamaların türüne ve çalışma şekline göre ara sıra böyle sorunlar ile karşılaşıyorsanız yapmanız gereken telefonu yeniden başlatmaktır. Tıpkı donan bilgisayarınızı resetlemek gibi, telefonu da yeniden başlatabilirsiniz. Eğer telefonun yavaşlama ve donma sorunları kronik bir hale geldiyse telefona hard reset atabilir ya da sıfırlayabilirsiniz. Hard reset atarken dikkatli olmalısınız. Detaylı bilgi için “hard reset atarken dikkat” yazımı okuyabilirsiniz.
  • Virüs bulaştı uyarıları: Bu güne kadar ciddi anlamda virüs mağduru bir android tabanlı telefon kullanıcısı ile karşılaşmadım. Eğer isterseniz Google Play Store’den bir antivirüs programı yükleyebilirsiniz. Benim asıl dikkat çekmek istediğim, bazı siteler reklam amaçlı telefonunuza virüs bulaştı uyarısı verebilir. Böyle durumlarda web sayfasını kapatın. Telaşlanmanıza gerek yok. Telefonunuza virüs bulaşmış olması düşük bir ihtimal.
  • Sıvı temas veya fiziksel darbe sorunları: Sıvı temas, telefonun düşmesi gibi nedenlerden kaynaklanan arızaların giderilmesi için teknik servisi ziyaret etmeniz gerekir. Ben Malatya’da telefon tamirinde Canpolat iletişim’i tavsiye ederim. Teknik Servis Sorumlusu Yusuf Usta alanında Malatya’da sayılı ustalardan bir tanesidir.
  • Yazılım Çökmesi: Herhangi bir sebepten ötürü telefonda donanımsal bir arıza olmamasına rağmen telefon açılışta takılabilir. Bu gibi durumlarda telefona yazılımını yeniden yüklemeniz gerekebilir. Fakat bu iş biraz daha risklidir. Telefonunuzu kullanılamaz hale getirebilirsiniz. Malatya Telefon Teknik Servisine müracaat etmeniz daha isabetli olacaktır.

Sık karşılaşılan sorunları yazdım. Farklı sorunlar hakkında bilgi almak için yorum yazarak ulaşabilirsiniz.
Ya da Yusuf Usta’yı arayabilirsiniz.
Telefon Tamircisi Samet ÇAĞLAR

0553 323 04 00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder