26 Ağustos 2016 Cuma

IOS vs Android Felsefesi


            İdeal bir akıllı telefon nasıl olmalı?
            Bu soruya tam ve net bir cevap vermek mümkün değil? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Örneğin, fotoğraf çekmeye mi seviyorsunuz yoksa internette sörf yapıp haber izleyip video mu izliyorsunuz? Bu tarz soruların sayısını arttırmak mümkün. Bu sorulara verdiğiniz cevaplara göre aradığınız telefonun özellikleri şekillenmeye başlayacaktır.
            Yukarıda yazdıklarımın dışında olayın bir de felsefi boyutu var. Bu felsefi tartışma Iphone ve Android kullanıcıları arasında süregitmektedir. Yani önce android ve ios arasında bir seçim yapmanız gerek. Olayın teknik boyutundan pek de anlamayanlar için bu seçim tamamen felsefik olacaktır. Matrix’de meşhur bir seçim sahnesi var. Kırmız hap, mavi hap; ios, android…
            Eğer ios seçerseniz, çok fazla bir seçim şansınız olmayacak. Telefonun arka planında neler döndüğünü asla bilmeyeceksiniz. Hangi kod satırlarının çalıştığını göremeyeceksiniz. Aslına bakarsanız bunlar zaten sıradan bir kullanıcı için önem arz etmeyen şeyler. Ayrıca ios telefon alırken çok düşünmenize tercih yapmanıza da gerek yok. Iphone serisinde piyasaya çıkan en son telefon 6S. Yani, iki elin parmağını geçmeyecek kadar çeşitte telefon var.
            Eğer android seçerseniz, bilgi ve tecrübenize göre yapabilecekleriniz değişir. Android açık kodlu bir işletim sistemi. Yani android işletim sistemini oluşturan kodlara internetten ulaşmanız, istediğiniz değişiklikleri yapmanız mümkün. Kod satırlarına en üst düzeyde müdahale edebilirsiniz. Bu olayın teknik boyutu, sıradan kullanıcıları pek ilgilendirmiyor. Donanımsal olarak çok sayıda marka ve model telefona ulaşabilirsiniz. Iphone ile aynı özelliklerde onlarca farklı ve çeşit android tabanlı telefon satın alabilmeniz mümkün. Kısacası android evreninde herkes için bir çözüm var. Kontrolün sizde olmasını istiyorsanız android kullanmanızı tavsiye ederim.
            Bu yazının devamın da ios ve android kullanırken karşılaşabileceğimiz artı ve eksilere değinmeye çalışasağcıam


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder