8 Eylül 2016 Perşembe

Evde Telefon Tamiri Yapalım


Telefon tamiri, deyince hemen aklınıza telefonun içini açıp parçalarına ayırmak gelmesin. Telefon arızaları ikiye ayrılır. Aslında günümüz elektronik cihazlarının çoğunun tamiri iki temel kısma ayrılır. Şimdi bunları sırası ile açıklayacağım. Sonra evdeki imkanlar ile ne kadarını yapabiliriz, bunlara değineceğim.
·         Yazılımsal Arızalar:  elle tutulamayan gözle görülemeyen arızalara yazılımsal arıza denir. Kafanız karışmış olabilir. “Elle tutamadığım, gözle göremedim bir arızayı nasıl giderebilirim” diye kendi kendinize sormuş olabilirsiniz. Paniğe gerek yok. Yazılımsal arızalar, telefonun ya da bilgisayarın aritmetiksel, mantıksal, görsel bir takım işlemleri yapmaya yarayan “bilgisayar dili” öğeleridir. Bu öğelere yazılım, kod, program gibi isimler verilir. Bazen telefon sağlım olsa bile telefonun yazılımı silinebilir, bozulabilir. Kod satırları silinebilir. İşte bu gibi durumlarda telefon fiziksel/somut olarak sağlamdır. Fakat kendisinden beklenen işlemleri yerine getiremez. İşte bu durumlarda telefonun yazılımına(soyut bileşenlerine) müdahale gerekir. Yazılımsal Arızalar Neler Olabilir?
¨      En basitinden örnek verirsek, “telefona virüs bulaşması” örnek olarak verilebilir.
¨      Güncelleme sorunları
¨      Kullanılan programların zaman içinde telefonu yavaşlatması
¨      Kaldırılan/silinen programların artık dosyalarının telefonu yavaşlatması
¨      Sistem dosyalarının kazara silinmesi
¨      Arkaplanda fazla miktarda yazılımın çalışması
¨      Sistem kaynaklarının az olmasından dolayı işletim sisteminin gerektiği gibi çalışamaması
¨      Öngörülemeyen bir neden ötürü işletim sisteminin çökmesi şeklinde maddeler yazabilir, listeyi uzatabiliriz. Bu gibi durumlarda yapmanız gereken işlemler;
1-      Telefonu yeniden başlatmak
2-      Kullanmadığınız uygulamaları silmek
3-      Telefonu fabrika ayarlarına sıfırlamak
4-      Telefona hard reset atmak
5-      İşletim sistemini yeniden flashlamak/kurmak. Bu maddeler genelde telefonda meydana gelen yavaşlama, donma, geç açılma gibi sorunları ortadan kaldırmak için. Çalışması gerektiği gibi çalışmayan telefonlarda uygulanabilir.
Telefon tamiri deyince aklınızdan daha ileri konular geçtiğini(telefonu sökmek, parçalamak) biliyorum. Fakat yazılımsal arızaların neler olduğunu anlamadan, bilmeden donanımsal arızalara müdahale etmek mümkün değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder